Een “goede baan”, wat is dat eigenlijk? 
In de volksmond wordt dat gezegd wanneer er iedere maand een aanzienlijk bedrag op je rekening wordt gestort na gedane arbeid en wanneer je hoog staat op de hiërarchische ladder. Maar zijn deze kenmerken eigenlijk wel maatstavend voor een “goede baan”? Want wat precies is er dan zo goed?

Is de gedane arbeid werkelijk bijdragend? 
Dient het de natuur, de mensheid en de dieren? 
Zorgt de gedane arbeid ervoor dat we er met z’n allen gelukkiger en gezonder van worden? 
Krijgen we er een harmonieuze en eerlijke samenleving van?
Het woord samenleving geeft het al aan,“samen”. Maar van dat samen is in deze samen-leving weinig tot niets terug te zien.
Want leven we wel echt oprecht en harmonieus samen? 

samenleving, goede baan, bijdragend, harmonieus, eerlijk

Nu eens kijken naar hierarchie. 
Hiërarchie zorgt ervoor dat ego’s worden gevoed en dat er dualiteit heerst. De gelijkwaardigheid binnen een hiërarchische cultuur is totaal verdwenen waardoor angst de boventoon voert. Men moet de baas, manager of leidinggevende gehoorzamen anders zwaait er wat. Persoonlijk vind ik dat niet thuishoren bij een goede baan en aan de samenleving draagt het al helemaal niets bij. Dus, is de hoogte van de positie op een hiërarchische ladder van belang? Is hiërarchie überhaupt van belang?

Dit beseffende kunnen we dus stellen dat een hoog salaris en de positie op de hiërarchische ladder niet synoniem is aan een “goede baan”. Om een voorbeeld te noemen, politici, overheden, CEO’s van multinationals en aanverwanten; allemaal staan ze hoog op de hiërarchische ladder en hebben torenhoge salarissen. Maar daarvan kun je toch niet met droge ogen zeggen dat deze “goed” werk verrichten. De bevestiging daarvan zie we dagelijks terug in de maatschappij en samenleving. En dan heb ik het nu alleen nog maar over Nederland.

hiërarchie, goede baan, salaris, multinational, CEO

We moeten dus af van de term “een goede baan”. Wat mij betreft is het zinvoller om daarover te spreken wanneer er werkelijk iets bijgedragen wordt aan een harmonieuze samenleving. Alleen…. dan kom je tot de pijnlijke conclusie dat dit vrijwel allemaal vrijwillige banen zijn of dat je blij mag zijn met een minimum aan inkomsten bij een maximale inzet. Wil je toch bakken met geld op je rekening dan zul je veelal je ziel moeten verkopen en bijdragen aan een dis-harmonieuze samenleving. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, want verdien jij goed geld door écht werkelijk iets bij te dragen, dan zul je mij niet horen. Maar we weten allemaal dat dit maar een klein percentage betreft.

Waarom is dit zo?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *