Een oud gezegde waar ik vaak aan moet denken sinds ik fotografeer. Om het voor het gemak maar even bij fotografie te houden: er zijn mooie foto’s en minder mooie foto’s. (Ervan uitgaande dat de juiste techniek, compositie en belichting is toegepast en geen amateuristische fratsen zijn uitgehaald in Photoshop, alhoewel daar ook een markt voor is) Maar wat maakt nou dat de ene foto mooi is en de ander niet?

Het oordeel van de toeschouwer

Na even googlen op “over smaak valt niet te twisten”, kwam ik dit tegen: “In 1979 stelde de Franse socioloog Pierre Bourdieu in La Distinction dat iemands smaak wordt bepaald door onder meer opvoeding, onderwijs, afkomst en (eventueel) sociale mobiliteit. Smaak is met andere woorden sociaal bepaald.” Daar wil ik nog wel een aantal zaken aan toevoegen. Want, wat raakt de toeschouwer? Wat is zijn/haar persoonlijkheid? Staat hij/zij bewust in het leven? Introvert of extravert? Behoudend of openminded? Dit is bij ieder persoon, naast de sociale basis, ook anders en daardoor is de smaak erg persoonlijk.

20140125_0182Geraakt worden

Naast de persoonlijkheid heeft het ook te maken met geraakt worden. Ik vind een foto pas mooi als ik er door geraakt wordt. En wat er dan precies geraakt wordt weet ik niet. Dat is ook niet belangrijk, het is het gevoel en de emotie wat het beeld op mij overbrengt. Dit hoop ik ook te bereiken met mijn werk. Het is in ieder geval wel mijn doel ?..

Fuck the teacher

Tijdens mijn opleiding merkte ik dat docenten zich onbewust ook schuldig maakten aan het beoordelen van werk door hun persoonlijke smaak mee te laten wegen. Zeker als de ene week wel iets mooi werd bevonden en de andere week niet. Al was er 1 docent die zich daar bewust van was en die je leerde achter jouw foto te blijven staan, ongeacht zijn mening. “Fuck the teacher” was zijn favoriete uitspraak. Die ik natuurlijk naderhand graag toepaste ?.
Wat ik vaak ook deed is kijken naar het eigen werk van de docenten. Daardoor snapte ik ook waarom hij of zij een bepaalde mening had.

Mijn smaak

Wat ik al zei, ik vind een foto mooi als ik er door geraakt wordt. Als het bij mij een emotie te weeg brengt. Ook houd ik van niet alledaagse fotografie. Ik ben bijvoorbeeld niet zo’n liefhebber van landschappen en natuur. Maar dat heeft hoofdzakelijk te maken met dat ik vind dat er teveel van hetzelfde is gemaakt. Platgetreden paden, niet vernieuwend. En dat heeft weer met mijn persoonlijkheid te maken. Vroeger als kind vond ik bijvoorbeeld de groep “Doe Maar” al niets, en waarom niet? Omdat iedereen het leuk vond. Dan is voor mij de fun er al af. En zo heb ik dat met heel veel dingen. Als iets in de mode is en je er mee dood wordt gegooid vind ik het niet meer leuk. Afijn, je kunt hier nog veel dieper op in gaan, maar laat ik het voor nu maar even houden op het feit dat er dus over smaak niet zoveel te twisten valt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *