Waar ik vaak met verbazing naar kijk en wat soms uitmondt in een lachbui, zijn foto’s met overgeposeerde mensen. Met overgeposeert bedoel ik houdingen en uitdrukkingen die onnatuurlijk zijn. Duckfaces bijvoorbeeld… Ooit weleens iemand gezien die er in het dagelijks leven zo uit ziet? Het ligt misschien aan mij, maar ik zie ze niet…Laatst kwam ik deze website tegen met foto’s van hilarische poses. Kijk en lach! ?

Maken of breken

Maar even serieus. Een pose of uitdrukking in het gezicht kan de foto maken of breken en de persoon in kwestie kan er voordelig of onvoordelig uit komen te zien.
Doordat ik vroeger zelf als model voor de camera heb gestaan, ben ik aardig thuis in wat wel en wat niet werkt. Maar de meeste mensen hebben die ervaring niet, dus als fotograaf moet je die daarom sturen.

72pix3

Ontspan en acteer

Persoonlijk houd ik sowieso niet van het geposeerde in een foto. Puur omdat het niet natuurlijk oogt.
Om het poseren er wel natuurlijk uit te laten zien, vraagt dat een beetje acteertalent van degene die gefotografeerd wordt. De chemie met de fotograaf is daarbij ook zeer belangrijk. Niets is dodelijker dan een gespannen sfeer.
Als de sfeer ontspannen en los is, zie je dat direct op een positieve manier terug. De gefotografeerde is ontspannen en durft zichzelf te zijn, waardoor je meer van zijn/haar karakter ziet.

Creëer karakter en verhaal

Een foto wordt dus pas interessant of mooi als het er allemaal natuurlijk uitziet. Ik laat mensen dan ook vaak niet lachend in de camera kijken. “Niet lachen!” roep ik dan. (Tenzij het moet voor de opdracht en het doel, maar dat is een ander verhaal)
Door dat op die manier te doen, creëer je een verhaal, creëer je emotie en laat je het karakter zien.
Lachende-in-de-camera-kijkende foto’s zul je bij mij weinig tegenkomen. Het is niet natuurlijk: niemand lacht de hele dag en een lachende foto oogt dan meestal ook een beetje nepperig. Tenzij het een spontane en echte lach is, wat je dan ook aan de ogen ziet. Maar dan nog, een lach is niet interessant het vertelt niets over de persoon.

 

ExplaningStiekem fotograferen

De mooiste foto’s zijn vaak de foto’s van mensen die niet in de gaten hebben dat ze worden gefotografeerd. Bijvoorbeeld in de straat- of documentaire fotografie. Je ziet alledaagse of heftige beelden die de kijker een verhaal vertellen. De persoon die gefotografeerd wordt is met iets bezig, is in gedachten verzonken, toont een emotie, etc. En dat is zelden een lachende. Misschien heb je weleens gemerkt dat je langer blijft hangen bij foto’s van mensen die op deze manier zijn gefotografeerd. Dit komt door het verhaal wat er achter steekt en de diepgang die zo’n foto daardoor krijgt. Als kijker wordt je nieuwsgierigheid en je medeleven hierdoor getriggerd. Je kunt jezelf ermee identificeren. Een lachende portretfoto heeft dat allemaal niet. Het zegt niets over het karakter of de persoon en vertelt geen verhaal. Zelf maak ik de mooiste foto’s als mensen niet in de gaten hebben dat ze worden gefotografeerd. Of je hoort mij ineens roepen: Ho, stop! Blijf zo zitten!
Maar ook dan is meestal de magie weg omdat men dan weet dat ze gefotografeerd worden, en dat zie je.
Of….. degene is uitermate fotogeniek en op z’n gemak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *